Cauze APARIȚIE GÂNDACI
Migratie
Una din cele mai comune cauze de aparitie a gandacilor este migratia. Acestia pot veni de la vecini, din zona ghenelor, a subsolului sau chiar din exterior. Gândacii pot avea acces prin coloana de țevi, coloana de aerisire, pe sub ușile care nu se închid etanș, pe fereastră etc. Factori declanșatori ai migrației
Focar cu nivel mare de infestare – în momentul în care exista în vecinătate un focar puternic, atunci gândacii migrează pentru noi surse de hrana si pentru a stabilii noi cuiburi.
Tratament făcut într-o zonă infestată – Dacă s-a efectuat dezinsecție în părțile comune sau la un vecin care avea probleme, insectele care au supraviețuit vor migra către zone mai sigure. Astfel vor pleca pe căile de acces mai sus menționate și vor căuta locuri mai sigure pentru cuiburile lor. Din acest motiv recomandăm ca în momentul unei dezinsecții la nivel de scară, să se efectueze tratament de dezinsecție și în apartamente.
Curățenia
Curățenia este unul dintre cei mai importanti factori. Cu cât curățenia este mai precară, cu atât șansele de infestare sunt mai mari și înmulțirea gândacilor accelerată. În zonele unde există resturi de mâncare, frimituri, grăsime în spatele mobilierului de bucătărie , este raiul insectelor. În aceste zone este cel mai probabil să-și facă cuiburi și să depună ouă.
Pasul 1 – Stoparea migrației
În primă fază trebuie acoperite căile de acces ale gândacilor din exterior. Cel mai des aceștia circula pe coloana de țevi de aceea este necesară acoperirea completă a găurilor către coloana de țevi, etanșarea în jurul țevilor care ies din perete cu silicon, izolarea gurilor de vizitare chiar și cu o simpla bandă de scoci. Pentru o protecție completă se pot monta plase la aerisiri (unde este cazul).
Pasul 2 – Curățenie
Înainte de a se lua orice măsuri împotriva gândacilor, trebuie făcută curățenie. Aceasta trebuie efectuată din două motive:
Eliminarea sursei de hrana a gândacilor
Pregătirea terenului pentru tratamentul cu insecticid. După tratarea suprafețelor cu insecticid, noi recomandăm ca suprafețele sa nu fie spălate pentru o perioada cât mai lungă de timp, mai ales în spatele mobilierului și în zonele în care nu este necesara curățenia zilnică, pentru ca insectele să aibă timp să interacționeze cu soluția și să moară.
Pasul 3 – Tratament profesional de dezinsecție (2 etape)
Dezinsecția se face în tot apartamentul, chiar daca problema este locală doar în bucătărie sau baie. Așa cum am menționat și mai sus, insectele pot migra în momentul tratamentului și problema se poate muta după tratament în zonele netratate. De aceea este necesara dezinsecția în tot apartamentul.
Întreruperea ciclului de reproducere
Cel de-al doilea tratament are rolul de a întrerupe ciclul de reproducere. Soluțiile avizate nu afectează oule gândacilor, pentru că altfel ar fi prea toxice și ar afecta și omul sau animalele. Soluțiile folosite de firma noastră sunt avizate de ministerul sănătății și nu afectează omul sau animalele. Perioada de incubație a ouălelor este de 14-21 de zile. La 14 zile după primul tratament veți vedea că apar puii de gândaci. Acesta este momentul pentru cea de-a doua intervenție. Astfel gândacii nu mai ajung la maturitate pentru a depune alte ouă și procesul de eliminare este complet. Dacă s-a urmat pasul 1 și au fost izolate corespunzător toate căile potențiale de acces și se mențin condiții de igienă normale, problema cu gândacii va fii complet rezolvată pe o perioada foarte lungă.
Pasul 4 – Întreținere
Pentru măsuri suplimentare se pot efectua tratamente de intreținere la un interval aproximativ de 3 luni (de 4 ori pe an).
Vă puteți pregăti urmând pasul 1 și 2 anume acoperirea găurilor și curățenia. Echipa noastră de dezinsecție vă poate ajuta contra-cost cu pasul 1 în condițiile în care găurile nu sunt foarte mari, pot fi acoperite cu silicon și nu sunt necesare abilități de constructor. De asemenea vă recomandăm ca în bucătărie, să scoateți vasele din dulapuri înaintea sosirii echipei la fața locului, pentru a facilita tratarea cu soluție și în interiorul dulapului. Puteți pune ulterior înapoi vasele în dulap fără riscuri. Cum am menționat mai sus, soluția nu afectează omul sau animalele.
Am copil mic / Animal de companie – trebuie sa plec de acasă?
Soluția este special concepută penetru a putea fi folosită în mediul domestic: case, școli, spitale, restaurante, birouri etc. În monentul aplicării, cât soluția este încă umedă, vaporii pot fi deranjanți pentru persoanele mai sensibile. De aceea după efectuarea tratamentului, aproximativ o ora până se usucă soluția, recomandăm să părăsiți imobilul și să aerisiți incinta. Puteți deschide ferestrele la orice moment. Soluția nu omoară insectele prin miros ci prin faptul că formează micro-cristale, invizibile ochiului uman, cristale cu care insectele se hrănesc și mor. Deci se poate aerisi la orice moment, fără probleme.
Dacă urmați pașii de mai sus, eliminarea gândacilor va fi completă și definitivă.